Εκπαίδευση στο CARE-Index: Εκτίμηση της διεπίδρασης παιδιών-γονέων CARE-Index (Child-Adult Relationship Experimental Index, Crittenden 2010)

Εκπαίδευση στο CARE-Index

Η Crittenden (2010), με άμεση επιστημονική συγγένεια με τον Bowlby και την Aisnworth, ενσωματώνοντας γνωστικές και νευροφυσιολογικές δομές του εγκεφάλου, ανέπτυξε ένα εργαλείο, το CARE-Index για την εκτίμηση της διεπίδρασης μητέρας-βρέφους/μικρών παιδιών. Οι συνδυασμοί της συμπεριφοράς μητέρας-βρέφους που προκύπτουν από την εκτίμηση της δυαδικής σχέσης, μπορούν να ερμηνευτούν με βάση το κατά πόσο η γονεϊκή συμπεριφορά σχετίζεται με τα σήματα του παιδιού και την αναδυόμενη συμπεριφορά του.

Το CARE-Index (Child-Adult Relationship Experimental Index· Crittenden 2010) είναι το μοναδικό ψυχολογικό εργαλείο που εκτιμά τη διεπίδραση μεταξύ γονέων-βρεφών/μικρών παιδιών μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς και των δύο. Ειδικότερα, αποτιμά την ευαισθησία των ενηλίκων απέναντι στις ανάγκες του βρέφους/μικρού παιδιού, η οποία
αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξή του.
Η εκτίμηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει σε τρία επίπεδα:
· Ενισχύοντας τα θετικά στοιχεία της διεπίδρασης γονέων-βρεφών/μικρών παιδιών: μέσα από την επίγνωση που αποκτούν οι γονείς σχετικά με το ποιες συμπεριφορές ευχαριστούν το βρέφος, ενισχύουν τις συμπεριφορές που το
βοηθούν να αισθανθεί ασφαλές, να προσαρμοστεί αρμονικά σε έναν κόσμο που του είναι άγνωστος και το ωθούν συμμετάσχει ενεργά σε ό,τι συμβαίνει γύρω του
· Αποτελώντας τη βάση με την οποία θα σχεδιασθούν θεραπευτικές παρεμβάσεις, σε περίπτωση που η σχέση γονιού- παιδιού αντιμετωπίζει δυσκολίες·
· Λειτουργώντας προληπτικά: στον βαθμό που μέσω του CARE-Index μπορούν να εντοπιστούν δυσλειτουργίες στην πρώιμη διεπίδραση γονιού-παιδιού, μπορούν να προβλεφθούν και δυσλειτουργίες στην ανάπτυξή του, καθώς επίσης και πιθανότητες παραμέλησης ή/και κακοποίησής του.
Η μέθοδος εκτίμησης βασίζεται στην καταγραφή, προσεκτική μελέτη και πολύπλευρη ερμηνεία μιας ολιγόλεπτης βιντεοσκόπησης, όπου απεικονίζεται η διεπίδραση βρέφους/μικρού παιδιού- γονέων.

what we do?

To CARE-Index βασίζεται στην αξιολόγηση μιας τρίλεπτης βιντεοσκοπημένης διεπίδρασης βρέφους/μικρού παιδιού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 30 μηνών. Είναι κατάλληλο για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, της παραμέλησης και των ψυχοκοινωνικών και ψυχοσωματικών διαταραχών. (Περισσότερεςπληροφορίες για το CARE-Indexfamilyrelationsinstitute.org/include/care_index.htm)

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μια εισαγωγή στη θεωρία και την κατασκευή του CARE-Index για τις ηλικίες από 0 έως 15 μηνών, καθώς και την πρακτική της εφαρμογής του. Διαρκεί 10 ημέρες και πραγματοποιείται σε 3 συναντήσεις (Απρίλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2019).
Επιπλέον οι συμμετέχοντες/ουσες αξιολογούν δύο βιντεοσκοπημένες διεπιδράσεις ανά εβδομάδα, οι οποίες στη συνέχεια συζητιούνται στις συναντήσεις.
Στην τελευταία συνάντηση οι συμμετέχοντες/ουσες αναλαμβάνουν να εκτιμήσουν 15 βίντεο, ώστε να πιστοποιηθεί ο βαθμός εγκυρότητας της κωδικοποίησης με βάση 4 επίπεδα αξιοπιστίας. Κάθε συμμετέχων/ουσα πραγματοποιεί ακόμη δύο εγγραφές βίντεο σύμφωνα με τον δείκτη CARE-Index μέχρι το τέλος της εκπαίδευσής του/της. Ο Βαθμός εγκυρότητας της κωδικοποίησης και η πιστοποίηση γίνεται από την Patricia Crittenden / Family Relations, Ινστιτούτο Reggio Emilia / Μiami,
USA

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: Απρίλιος 2019 – Ιούνιος 2019

Θεσσαλονίκη, Δωδεκανήσου 27

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το CARE-Index απευθύνεται σε πτυχιούχους τμημάτων Νηπιοβρεφοκομίας, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας, σε εμπειρογνώμονες και σε επαγγελματίες λειτουργούς στον χώρο γενικότερα της υγείας και ειδικότερα της ψυχικής υγείας.
Το CARE-Index είναι αναγκαίο για την οργάνωση της θεραπείας, την παρακολούθηση των αλλαγών που αυτή επιφέρει και, τέλος, για τη διασφάλιση της επιτυχίας της.

Newsletter

  •   Τσιμισκή 34, 4ος Όροφος 564 27 - Θεσσαλονίκη
  •   +30 2310 500405, +30 6937 093780
  •   +30 2310 550199
  • avramidouria@yahoo.gr

Find Us

Ώρες Επικοινωνίας
Δευτέρα – Παρασκευή : 17:00 –21:00