0-3 ΧΡΟΝΩΝ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

κλινική εκπαίδευση στην πρώιμη παρέμβαση

Το Πρόγραμμα Κλινική Εκπαίδευση στην Πρώιμη Παρέμβαση

H γέννηση ενός παιδιού

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός για ένα ζευγάρι. Η μετάβαση στη μητρότητα-πατρότητα, η περίοδος της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του χρόνου μετά τη γέννηση είναι μια νέα πρόκληση, η οποία απαιτεί νέους ρόλους και συνοδεύεται από ψυχολογικές και βιολογικές αλλαγές. Πολλές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα σήματα του παιδιού και να ανταποκριθούν σε αυτά άμεσα και κατάλληλα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες στη σχέση τους.

Η κλινική εμπειρία… η σκέψη…

Από την κλινική εμπειρία και τη βιβλιογραφία προκύπτει πως οι πρώιμες αυτές δυσκολίες είναι εκδηλώσεις πολλών και διαφορετικών καταστάσεων και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Οι δυσκολίες αυτές με κύρια έκφραση στον λόγο, στην επικοινωνία στη διάθεση για παιχνίδι, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης, επηρεάζουν την ποιότητα του δεσμού βρέφους-γονέων, αντανακλώνται στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μετέπειτα εξέλιξή του (καθυστέρηση λόγου-επικοινωνίας, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα).

Σε κάθε αίτημα, λοιπόν, που άφορα δυσκολίες στην ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 0-3 χρόνων, αναγκαία είναι η διερεύνηση των συνθηκών που εκδηλώθηκαν οι δυσκολίες και του νοήματος που προκύπτει από αυτές καθώς είναι απαραίτητο να αναδειχτούν οι τυχόν συγκρούσεις που έχουν εσωτερικευθεί, να βρεθεί η αιτία (αιτίες) της παρούσας δυσκολίας και να δημιουργηθούν εκ νέου οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του παιδιού και τη λειτουργία της οικογένειας.

 

Κλινική Εκπαίδευση στην Πρώιμη Παρέμβαση
what
we do?

Η δομή του προγράμματος βασίζεται στη θεωρία του δεσμού, στην ψυχαναλυτική σκέψη και τεχνική, στα γνωστικά-αναπτυξιακά μοντέλα, στις αρχές της διεθνούς εταιρείας βρεφών (W.A.I.M.H.), στη διαγνωστική ταξινόμηση DC 0-3, (Ζero To Three), στην εκπαίδευση ασφαλούς ανάπτυξης δεσμού (SAFE), στην εκτίμηση της πρώιμης αλληλεπίδρασης (CARE-Index, Crittenden 2010) αλλά και στα αντίστοιχα των θεωριών, θεραπευτικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται μέσω αξιολόγησης βίντεο, κλινικής παρατήρησης, συζήτησης και εποπτείας περιστατικών.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από μέλη ΔΕΠ, παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς με κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία.

Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από πλούσιο κλινικό υλικό θα ανακαλύψουν έναν άλλο τρόπο κατανόησης και προσέγγισης των πρώιμων αναπτυξιακών διαταραχών, ως αποτέλεσμα μιας διαταραγμένης ισορροπίας μεταξύ ψυχικού και σωματικού. Επιπλέον θα μάθουν να χρησιμοποιούν διαγνωστικά εργαλεία και θεραπευτικές τεχνικές ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτούν γονείς και παιδιά με στόχο τη συνοδεία, τη φροντίδα, τη θεραπεία σε ό,τι εντοπιστεί πως μπορεί να δυσχεραίνει τη σχέση βρεφών-γονέων, την επικοινωνία, την ανάπτυξη του λόγου και τη διάθεση για εξερεύνηση, για παιχνίδι.

140 ώρες, Νοέμβριος 2017-Ιούνιος 2018, ένα τριήμερο το μήνα: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με διενέργεια εξετάσεων εφ’ όλης της. Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση και θα επιτύχουν στις εξετάσεις θα λάβουν βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος κλινικής άσκησης. Οι μη επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Θεσσαλονίκη
Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το πρόγραμμα Κλινική Εκπαίδευση στην Πρώιμη Παρέμβαση απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Νηπιοβρεφοκομίας, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας και σε επαγγελματίες λειτουργούς στον χώρο της υγείας και της ψυχικής υγείας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν συνέντευξης.

Επικοινωνία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της Κλινικής (231 332 3911, κ. Στογιάννη, 11:00-14:00 ή να αποστείλουν το βιογραφικό τους στο e-mail της κλινικής 1stpsychclinic@gmail.com.

Υπεύθυνη Προγράμματος

Dr. Αβραμίδου Ελευθερία

Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγός

Εκ. Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία βρεφών-μικρών παιδιών-γονιών
Εκτίμηση της πρώιμης αλληλεπίδρασης βρέφους-γονιών (CARE –Index, Crittenden)